Rabu, 26 Februari 2014

NASI KAK WOOK


Salam..
Nasi Kak Wook..
korang pernah dengar x?
 Emm, kalo korang dop area Kota Bharu, Kelantan
confirm lah korang pernah rasa..
rugi lah kalo x cuba,...
My feberet nie..Hehehehe.
tapi yang sadisnya saya hnya pernah makan
yang tiruan saja, yang original xpernah makan..
uncle kat pat keje saya cakap nasi dia memang lagi sedap kalau yang original..
cuma sanggup x korang p beratur panjang
semata2 nak beli nasi yang harga cuma Rm3.00 Saja..
Xsanggup la..
buatnya nasi yang nak di beli tu,
 time beratur banyak lagi..bila sampai turn kita nak dapat kan
tetiba habis macam mane?
Xke melopong namanya..
so..
saya wak keputusan hari2 Kasi lah uncle or staff len beli je kat mana2 janji 
nasi Kak Wook..tapi yang best nya
nasi stay harga sama
n rasa pon memang sedap..
dengar kata dari uncle, Nasi Kak Wook yang saya makan ni
dari staff yang pernah keje ngan Pemilik asal..
so bila dah pandai, dia berhenti or tak tahu lah..
ambik peluang bukak kedai sendiri..
walau apa pun nasi awak memang xmengecewakan..
sedapppp....

nah..ni la nasinya...nyam3...


memang sedap..
Kawan2..
kalau datang Kelantan jangan lupa mecube ye...


Isnin, 24 Februari 2014

MAKANAN SEGERA


Salam kawan2..
semalam pas balik kerja saya singgah kejap ambik adik kat umah 
n terus p Tesco,
Almaklumlah kakak saya baru je dpt ptptn, so ape lagi
"pau"la dia...hehehe
xfhm erk? erm, suh dia bayar apa yang saya beli lah,
lagi senang faham..heheh
so, bila dah beli punya beli...
saya terfikir2 apalah nak masak esok time balik keje tu...
malam ni memang xleh nak masak dah,sebab kalau masak xda sape nak jadi mangsa
saya nak makan makanan yang saya masak..
so, esok masak, hari ni
kita fikirkan apa yang kita nak masak.
sebelum tu terfikir dah soda bikarbonat xda kat rumah..
so saya pon cari lah department utk barangan buat biskut n kek..
hah..jumpa jugak...
pastu ternampak lah TEPUNG KEK KEJU..
Ni pic tepung kek tu...


so, esoknya..
saya buatlah seperti yang diberitahu pada kotak kek..
cuma saya ubah skit pakai 4 biji telur..
Rasa happy sebab xpernah plak pakai yang segera nie..
selalunya kek saya buat sendiri n beli bahan aje..
alih2 terjumpa segera punya nak test lah sedap ke tak..
ni cara saya buat tu..


yang pasti kena bakar lah...
siap pastu saya hidang n potong..
aduhai macam nak menangis rasanya..
xberapa boleh terima tengkuk nie..
maybe keju yang di guna tu sedikit berbau/lama menjadikan kek xberapa sedap..
saya fikirkan saya aje yang rasa
bila di hidang pada mak, abah dan akak pon cakap macam tu..
sedih sungguh..
yang pasti pasni..
tobat...xmau dah beli tepung kek segera..
(Maaflah..
sekadar nak kongsikan pandangan saya 
bila saya dah buat kek pakai tepung kek segera tu..).

Story yang ni plak
sama saja-pasal barangan makanan segera jugak..
tapi akak saya yang masak..
saya tunggu aje..
dari bahan segera jugak..just tonggeng dalam kuali
tambah apa yang patut..maka jadilah sos makaroni tu...
yang ni sedap pulak..boleh diterima  oleh tengkuk ni..
memang sedap.. 
tentu puas hati kalau korang beli..
tapi kalau buat sendiri lagi ok..

 xtau nama ape..yang saya tau Makaroni goreng lah kot..hehehe
 nyam3...

Konklusinya, kalau korang nak beli makanan segera
korang beli lah yang korang rasa betul2 xbleh buat..
kalau setakat korang saja2 bek xpayah..
kalau xsedap, jadi lah macam saya nie..masih bersedih sbb kek 
xdapat markah A malam tadi..kekekekeee...
apa pon xsalah mencuba..
buat apa yang korang rasa nak buat..
yang penting korang..
enjoyyyyy...
salam..




*semua yang saya tulis sekadar nak berkongsi bukan nak menjatuhkan perniagaan sesiapa..Saya berfikir saya berhak untuk menyatakan pendapat saya kepada sesiapa..Harap tiada yang berkecil hati...Bye3..

POPIA KARI


Salam kawan2...
Hari ni sangat rajin menaip ni..
almaklumlah kerja habis awal..

so saya nak kongsi resepi yang saya blaja dari internet lah..senang ja la..
xsusah pon..yang pasti sedap dimakan..
kalo nak senang, men campak pon ok..
sebab masak kalo campak2 je bahan memang sodap..
kalo korang xpercaya, korang try lah..
InsyaALLAH, confirm sedap..
lebih2 lagi bila korang buat dengan penuh 
keikhlasan dan setulus hati..
amin..Jom sama2 kita blaja masak yew..

Resepinya..

Kulit popia
 2 biji Bawang bombay -potong kiub( banyak pon xpe,lagi sedap)
daging ayam di cincang..
2 biji telur...
250 sayur campur (korang boleh beli kat pasaraya)
6 biji ubi kentang-potong kiub (lagi banyak lagi sedap)
serbuk kari (nak pedas taruk lebih skit)
Sosej ( yang ayam or daging la elok )
Garam secukupnya..
Gula
Ajinomoto sikit..
Minyak 

cara membuat :
1. Panaskan minyak,
2. Gaulkan daging ayam yang telah di cincang dengan sedikit garam..
bagi la ada rasa sikit..
3. Masukkan kari yang telah dibancuh dengan air terlebih dahulu..
4. Masukkan ubi kentang, biar masak skit n masukkan sayur campur dan bawang 
Kasi masak skit..
5. Pecahkan telur n gaulkan...
kalau boleh jangan berair k..nanti xranguplah kulit popia tu..
pastu korang masukkan dalam kulit popia tu..
ala macam korang buat popia lah...
senang citer macam korang tengok popia yang saya buat ni,






amacam??ok x??
kiranya macam nie lah..kalau korang nak
decorate patern len pon xpe...semua terpulang pada
kreativiti masing2..

pastu korang goreng lah n angkat..
hidang la...
taraaa..



 yang dah siap di goreng..
masak dengan api kecil ye..
kulit popia ni cepat hangus..




 yang ni plak yang dah siap di potong...erm...
kalau xmasin popia korang buat tu..
cicah je ngan sos cili..
xpayah pk ape dah..

ni pic popia lagi..




nyam3... selamat menjamu selera kawan2..
nak cuba jemputlah ke rumah..
bye.. Salam..










Ahad, 23 Februari 2014

POKOK NANAS BATU aka NANAS KECIL



Salam
Kerja berlambak kat pejabat..
Tapi biasa lah, layan internet jap..Hehehe..Sowi cik Bos, Stress tatap keje lama2...hehe
so,ambik langkah buat blog nie..

Firstly, nak cerita sal pokok nanas batu yang abah tanam..
boleh tahan banyaknya..
Abah cakap nak jUal buah dan anak pokok nanas tu..
so tentu korang nak tau sal macam mane lah nanas nie..
apa plak kegunaannya..
sebenarnya abah bukan lah seorang bomoh or pawang or bla3...cuma abah ni ambik tau ubat-ubatan tradisional lah..
sekurang2nya dapat ler nolong orang kalau ada yang memerlukan.. so saya sebagai anaknya nolong la upload sal bisnes abahku ini..
so, berbalik pada Nanas batu nie,



nie pic nya...memang cute lah..
Abah tanam hampir 100 pokok..,sudah tuai hasilnya banyak kali da..


tengok pic tu ,nampak kaen je,abahku tengah cerita khasiat nanas nie..
ni abahku buat batas supaya anak2 pokok nanas dapat membesar dan buah2 pulak xmacam korang tanam dalam pasu..
yang dalam pasu memang kecik aje lah korang akan dapat tgok..kalau abahku tanam
ni memang buah dia besar dan panjang…



 

hah, ni jika masih muda..cantikkan,dari warna kemerahan kepada warna kat bawah..


  

tengok..warna dia dah berubah..buah ni yang dah hampir masak..




kalau nak makan pon boleh dah..
nak tgok suasana kawasan nanas batu yang abahku tanam..



memang xpuas tengok...

 

Amacam..ok x? kalau korang datang tengok sendiri
baru korang boleh tau syok tgok pokok nie ke tak..hehehe..
buat pengetahuan korang yang tak tau and xpernah rasa la kan..
nanas nie kalo masak memang macam nanas yang korang beli kat kedai 
ada bau manis gitu...
tapi rasa dia tawar…
dan kelebihan dia pulak banyak khasiat..


mengenai abahku plak, dia plan dah ape nak buat..
Ni khasiat dia..Boleh sembuhkan penyakit batu karang…kencing tak lawas / masalah pencernaan...cairkan darah…macam2 lagi lah.. 

Testimonie plak...
  • kes pertama
sowi,xplak saya ambik pic pak cik saya yang dah makan..
sebelum ni pak cik tak boleh berjalan, nak kencing sakit, lesu, dan xlarat..
maklumlah penyakit batu karang dah tahap teruk
sampai bila bawak pi Hospital Pakar Perdana,
Doctor cakap nak buat operation..
Dia punya lah risau..
mula2 xnak bagi tau abahku pasal hal tu..
so mak cik (isteri dia laaa) datang rumah..
bagitau abahku sal laki dia ni dah tenat..
terkejut dinasour abahku..hehehe
bila di beritahu rupa2nya penyakit yang abahku tanam penawar
bagi penyakit nie..
Alhamdulillah lepas makan buah nanas nie 3 biji terus boleh berjalan..
yang nak tergelak siap boleh drive sorang2 sampai KL dah lepas tu..
penyakit pon dah hilang lari terus…

  • kes yang ni plak..
pak cik ni xtau apa penyakit dia, yang senang saya nak ceritakan
dia kencing tak lawas,
dia cerita kan pada ayah saya..
bila abah bagi tahu makan buah nanas tu,
Alhamdulillah..
kembali sihat seperti sedia kala..boleh sembahyang tanpa was2..
dapat kencing macam biasa dah..
sekian tu saje..


korang kalau nak dapatkan buah nanas nie,
boleh hubungi my dad-
Encik Yahya : 0199085616..
InsyaALLAH, kalau buah masak tepat dengan masa anda mahukan
pihak kami boleh pos untuk anda…
Harga boleh dirunding..
yang pasti, dengan Izin ALLAH S.W.T, anda akan sihat dan sembuh..Amin
kalau xsihat jaminan wang di pulangkan…
bye3..SALAM

KEK COKLAT LAVA




Salam…
kawan-kawan pembaca sekalian..
Borink sungguh di ofis hari nie,xda pulak bil2 yang sampai..
bos pon xnampak batang hidung..
Alhamdulillah..jawapannya keje xda la hari ni..
so..jom ber “blog”..
hehehe…(jangan ikut ye kawan2)..


Hari ni nak berceloteh sikit..
Pasal tajuk yang korang dah baca tu lah..
Emm, maybe korang pernah dengar n macam sedap je tajuk dia..
memang betullah kawan2..
memang kek ni sgt sedap…
cuma kalau ada kaum kerabat korang yang sakit darah tinggi or kencing manis..
so jangan buat kerap, takut kang masuk spital plak..
pa pe pon xsalah korang buat jarang2..


dan2 balik ofis dua hari lepas..
saya singgah kejap kat kedai kek depan Hotel Renaissance, Sweet Berry Shop,
herm..apa lagi cari lah bahan2 masak kek nie..
Resepi dia yang asal dari Encik Khairul Abdullah..
tapi saya telah ubah lah sikit…
biasalah nak jadi baker nie kena kreatif skit..
xkreatid banyak pon xpe..
hehehe

nah, ni pic nya..




amacam..macam lava x?Hah, xtau lava ape ye?
Alah, Lava ala2 lava gunung berapi tu lah..heheheee..
yang mengalir tu lah bila gunung meletup..tengok..
ala2 lava gunung x?hehehe..


  

yang ni edited punya..
tapi yang original pon macam nie jugak k..


nie resepi yang saya buat untuk kek kat atas tu..


12 sudu butter (tapi saya guna mentega je, cut kos..hehehe)...
300 gram coklat gelap
6 biji telur
8 sudu gula (kalau nak lebih pon boleh )
9 sudu tepung gandum
3 sudu besar serbuk koko
sedikit garam
paper cup atau ramekins


cara buat plak..
panaskan oven-200 degrees (atas bawah) nak kukus pon boleh..
Cairkan mentega dan coklat bersama-sama secara double boiler biar sebati ye…


 
 (macam ni kaedah double boiler yang betul erk)

Gaul telur dan gula hingga xda lagi nampak biji2 gula tu ye..
kira larut lah..
kacau dalam 3 minit…
campurkan coklat panas tadi masukkan dalam adunan telur..
kacau sebati..
ayakkan tepung gandum, koko dan garam..
Kaupkan dengan spatula sehingga sebati..
Sudukan ke dalam ramekins ataupun paper cup..
bakar selama 13 minit..
jangan lebih,kalau x,xjadi lava..
angkat, biarkan sejuk sekejap n hidang..
jadilah macam dalam pic tu..







selamat mencuba sahabat2..
nak ambik pic nie pon saya halalkan..