Ahad, 23 Februari 2014

KEK COKLAT LAVA




Salam…
kawan-kawan pembaca sekalian..
Borink sungguh di ofis hari nie,xda pulak bil2 yang sampai..
bos pon xnampak batang hidung..
Alhamdulillah..jawapannya keje xda la hari ni..
so..jom ber “blog”..
hehehe…(jangan ikut ye kawan2)..


Hari ni nak berceloteh sikit..
Pasal tajuk yang korang dah baca tu lah..
Emm, maybe korang pernah dengar n macam sedap je tajuk dia..
memang betullah kawan2..
memang kek ni sgt sedap…
cuma kalau ada kaum kerabat korang yang sakit darah tinggi or kencing manis..
so jangan buat kerap, takut kang masuk spital plak..
pa pe pon xsalah korang buat jarang2..


dan2 balik ofis dua hari lepas..
saya singgah kejap kat kedai kek depan Hotel Renaissance, Sweet Berry Shop,
herm..apa lagi cari lah bahan2 masak kek nie..
Resepi dia yang asal dari Encik Khairul Abdullah..
tapi saya telah ubah lah sikit…
biasalah nak jadi baker nie kena kreatif skit..
xkreatid banyak pon xpe..
hehehe

nah, ni pic nya..




amacam..macam lava x?Hah, xtau lava ape ye?
Alah, Lava ala2 lava gunung berapi tu lah..heheheee..
yang mengalir tu lah bila gunung meletup..tengok..
ala2 lava gunung x?hehehe..


  

yang ni edited punya..
tapi yang original pon macam nie jugak k..


nie resepi yang saya buat untuk kek kat atas tu..


12 sudu butter (tapi saya guna mentega je, cut kos..hehehe)...
300 gram coklat gelap
6 biji telur
8 sudu gula (kalau nak lebih pon boleh )
9 sudu tepung gandum
3 sudu besar serbuk koko
sedikit garam
paper cup atau ramekins


cara buat plak..
panaskan oven-200 degrees (atas bawah) nak kukus pon boleh..
Cairkan mentega dan coklat bersama-sama secara double boiler biar sebati ye…


 
 (macam ni kaedah double boiler yang betul erk)

Gaul telur dan gula hingga xda lagi nampak biji2 gula tu ye..
kira larut lah..
kacau dalam 3 minit…
campurkan coklat panas tadi masukkan dalam adunan telur..
kacau sebati..
ayakkan tepung gandum, koko dan garam..
Kaupkan dengan spatula sehingga sebati..
Sudukan ke dalam ramekins ataupun paper cup..
bakar selama 13 minit..
jangan lebih,kalau x,xjadi lava..
angkat, biarkan sejuk sekejap n hidang..
jadilah macam dalam pic tu..







selamat mencuba sahabat2..
nak ambik pic nie pon saya halalkan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan