Selasa, 13 Mei 2014

KEK COKLAT KEJU + GANACHE SANQUICK

Alamak..da bersesawang dah blog nie..almaklumlah..
xdan nak bukak..hehehe

Yummy...
semalam saya keboringan sangat..
xtau nak wak pe..da lama xwak kek ni..
even baru seminggu xbuat stay rasa lama..
apa taknya selalu ada kek dalam peti ais..
huahuahua..maaf mak..
maybe sebab saya suka buat kek,
darah tinggi n kencing manis mak nek..
ampun2...
Saya janji pas ni sebulan sekali erk saya wak..
kekekkee...

ni resepi yg saya guna..
ntah lupa dah ambik resepi sape dah..cuma biasalah..
saya suka ciplak tambah pelik2 sikit..
kasi jadi resepi diriku sendiri..hehehee..
ni first time buat kek coklat keju nih.. 

Part kek coklat tu..

2 biji telur 
1 cawan gula 
1 sk esen vanila - tapi saya men masukkan je..sikit je.xpe la xsukat pon..hehe
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas
1 cawan minyak masak
2 cawan gandum
1 cawan koko
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder

cara buat pulak(sama je ngan korang buat tuh..)
  1. telur + gula-putar pakai mixer lah (pemalas..hehehe),senang citer  (saya hentam aje laju + perlahan)
  2. bila da kembang, taruk le esen vanilla...make sure kembang tau..lau xkek hang pa xjadi...(saya cakap macam ni sebb kek saya pernah xjadi sbb x putar kuat2..
  3. Masukkan plak susu pekat plak..mix sampai sebati..xpayah laju2..sederhana je.. Kalau bleh kacau dengan spatula..Hehehe..saya xguna spatula pon..pakai senduk kayu aje...
  4. Seterusnya taruklah tepung gandum+serbuk koko+baking powder+sodabikarbonat yang telah di ayak bersama..pastikan baking powder+soda bikarbonat tu xtamat tempoh erk..(saya terpernah buat..haha..apa lagi,jawapan dia esoknya saya bg la kat angsa makan..hehehe..berkendurilah angsa petang tu makannya...)..xpayah pakai mixer la..
  5. Taruk air panas plak ye..n tang minyak last sekali ye.. saya buat semalam 2 adunan..so minyak sepatut nya guna 2 cawan lah..tapi saya guna 1 cawan 1/4 ja..bergantung pada adunan tu lah...jangan plak adunan anda terlalu pekat ye..adunan tu bia sederhana pekat lah...xterlalu cair dan xterlalu pekat.. 
  6. Bahagikan kepada 2 bahagian yew..
  7. Last skali korang kukus la..make sure kukusan tu di taruk air secukup nya dan biarlah di kukus sehingga mendidih...kalau air kurang taruk tambah air panas ye..jangan plak tambah iar xpanas..kang xjadi nak naik kek anda ye..penutup pengukus tu taruk lah kain agar wap air xjatuh pada kek anda...bahagian pertama tu kukus selama 20 minit
                                                   
Part Keju pulak..(lupa dengan sape saya ambik resepi nie..)
250g keju-saya pakai yang timbang je..boleh beli kat kedai kek je..
Gula-saya xsukat..saya taruk je cuma make sure jangan lah terlalu manis
1 sudu gandum
1 sk vanila
1 biji telur-saya pakai gred B aje..

cara membuatnye pulak..
  1. keju+gula-mixer lah ye..sampai kembang n lembut..
  2. taruk telur n esen vanila
  3. lastly taruklah gandum...
  4. pakai senduk or spatula kaup la kasi dia sebati semua...kacau lah..kalau semasa anda kacau ringan tuh mesti keju anda ok nanti..
  5. biarkan sekejap...

sambung bahagian lapisan kedua - keju selepas 20 minit..
pastu lapis ketiga...pastikan keju di lapisan kedua sudah sedikit masak..kalau curah terus risau bentuk lapisan tidak cantik..tapi saya buat jadi beralun..sbb adunan xmasak sangat..(maaf pic xda sbb hp cikai jew...hp satu ag rosak)..biasa kalau buat 1 adunan hnya ambil masa dalam 45 - 1 jam baru kek masak...
semalam kukus sampai 1 jam setengah  sbb kek tu dalam 2 kg punya kek..
alhamdulillah kek tu naik elok tanpa pecah..sedap n moist sgt..

Ganache sanquick..
4 Sudu besar koko..
4 sudu susu pekat..-kalau tambah susu cair lagi sedap
2 sb minyak
1 sb marjerin
2 sb sanquick

kawan2..
Ganache sanquick kat atas tu saya agak je sbb saya men letak n campak..
tu saya punya trade mark..campak2 pasti sedap..hehehe
so, yang saya tulis tu anggaran saja..pandai2 lah nak buat ye..
Gaul semua biar sebati dengan kaedah double boiler ye..

Bila kek dah masak..
boleh la curahkan..
memang sedap sbb ganache dia rasa n bau sanquick

hah..tengok cheesenya...
sori sebab saya hnya guna 250g cheese..kalau guna 500g cheese baru nampak
cheese tu...

selepas di simbah ganache...sori pic teruk sebab guna hp cap ayam..

Selamat mencuba..

(saya bukan master buat kek ni, cuma saya belajar dari pengalaman dan pembacaan saya dalam blog2 dan adik beradik saya,kawan2 seperjuangan saya dan sebagainya..)

SELAMAT HARI IBU MAKKKK....

My Beloved Mum And Me..

Ini lah ibu ku..
masa mula2 dengar kat iklan tv pasal Sambutan Hari Ibu terasa xnak
ucap dan sambut jugak sebab sebelum ni saya pernah terbaca pasal sambutan
hari ibu ni haram sebab ia di lakukan sempena Sambutan para rahib kepada tuhan mereka..tuhan rhea..
so terasa xmau ucap or buat ape2 lah..
tapi bila terbaca pasal Sambutan ni harus,
terasa pulak nak sambut dan ucapkan pada mak..
SELAMAT HARI IBU MAK...
Thanks kerana melahirkan anak mu ini..
di kesempatan yang ada ni..
anak mu doakan dirimu bahagia bersama ayah ku Dunia dan Akhirat..


pic ni semua korang boleh agak kan..
ni time saya konvo..
mak abah pergi skali..Terima kasih sebab temankan
ku untuk mendaat anugerah ini mak abah..
Terima kasih kerana mendidik ku hingga menjadi insan yang berguna...
muah3...Xda insan lain di hatiku melainkan KAMOOOOOO MAK DAN ABAH....

RUSSIAN BLACK AND WHITE CHEESE CHOCOLATE CAKE comot...

kekekeekkeee..
gelak sekejap..
cun x tajuk kek coklat saya tuh..
saya tambah comot belakang sebab memang comot pon..
xpe..janji rasa sedap..heehheee

Ni lah rupanya..
Saya sengaja xmo tunjuk penuh sebab xcun..
heheheee..
bila tengok blogger len buat kek cun elok aje..
tapi xpe lah..
sekurang2nya saya leh buat jugak..cuma xcantik aje deko..

bila di potong ini lah rupanya..
yummmmyyyy...memang sedap..
sebenarnya nie first time saya buat kek macam nie..
sebelum ni saya buat kek biasa saja..
so sekarang sudah ada budget nak belajar buat pelbagai kek..
deko tu kena belajar kursus dengan orang bijak pandai lah dlu kot baru elok..
heheheheee...

Isnin, 12 Mei 2014

MANGGA NUR ANIS


besar x buah mangga nie?
tentu bagi korang yang dah biasa dengan buah mangga besar xla besar
sangat buah mangga nie..
sebenarnya saya nak cerita skit..
mangga ni namanya mangga nur anis mangga epal...
hehehee..
saje saya tulis tajuk macam tu..sebenarnya mangga epal ni saya tanam sendiri..
bukan orang lain ye..
buah mangga ni mak ayah bawa balik dari umah kakak ku dari melaka..
lepas balik melaka saya plak kena p sabah sebab Kak Long dah booking tiket untuk ke sana
kebetulan time tu musim cuti universiti..
so ape lagi..
jalan2 sabah la bha..hehehe..
kalau ke sana tu biasa lah, kena jaga abang nash..anak sulung Kak Long...
Dan masa tu Kak Long tengah mengandungkan..
masa saya kat sana tu kandungan Kak Long lebih kurang dalam 7 bulan lebih..
so saya bawak la buah mangga epal tu..sebab mak kata bagi kat orang mengandung
maybe Kak Long nak makan benda masam lah kot..yang pasti
saya ikut je lah ape yang mak suruh..
time p sana tu, buah durian pon saya bawak..
hehehe...
mujur lepas masa check in tuh..
kekekke..
bila si penjaga kaunter check in tu tanya,
dengan selambernya saya jawab xda buah durian dalam tu..
kekeke...sori ye kena tipu..
mak cakap tipu sunat xpe..

alamakkk..panjang pulak...
so,biji buah mangga ni saya tanamlah..
kebetulan bila bawak ke sana buah tu jadi masak..
maybe panas dalam beg ku kot..hehehee..
so saya tanam lah belakang umah Kak Long..dan
sekarang dah 2 tahun setengah pokok tu..
dan belajar berbuah..
sama lah dengan usia anak buah ku yang kedua..

Nur Anis Syafiyyah Binti Mohd Hairi

comel x?hehehe..macam mak cik dia x..
kekekeke..

elok je buah tuh..
ntah bila saya nak p sana lagi...
best kalo dapat makan buah hasil yang di tanam nie..
sekarang ni terpaksa lah saya
call Kak Long suruh dia biar buah ni masak dlu..
lepas tu kasi biji tu pos balik kampung...
hehehee..
nak tanam kat kota baru pulak..
jauhkan mangga epal ni merantau..
dari MELAKA ke KOTA BHARU pastu terbang ke SABAH..
Sekarang nak balik Kota Bharu pulak..hehehee..

BELUT OH BELUT

Keboringan tahap dewa di ofis
menyebabkan saya ambik peluang nak buat entry nie..
hehehee..
kawan ku yang sorang ag nie ntah ke mana p nya..
hehehe..saya tau sebenarnya..tapi saje buat xtau..
sebenarnya dia kena p cek stok..heran gak
sejak bila kerja nya cek stok..tapi
xpe lah..demi Boss..huahuahua...sodih dengar nyo eh...
ape pon..
chayukkkk3...

alamakkk..terlupa plak..
nak cerita sal belut sikit hari ni..
hurm..sori lah...kalo sape yg geli tengok belut nih..
Hah???Xkenal ye..
Nah..ni la beluttt...

kredit for google.

ni la rupa dia..xcantik pon...tapi sebenarnya rasa dia sangatlah sedap..
untuk mencegah penyakit pon ok jugak..
orang kata, lendirnya boleh melicinkan kulit..
tapi saya xpernah pulak mencubanya..
risau jugak takut gatal ke ape ke..
selama bermain dengan belut xpernah pulak rasa cuma perasan 
aje lebih risau sebenarnya..hehehe

Di rumah saya pulak ramai jugak yang hantu belut nih..
yang dah masak..
biasanya saya lah yang akan masak sebab mak dengan kakak xmau masak
sebab geli katanya...
memang lah..kalu sekali imbas macam ular...sejibik...hehehe..
sowi...


ni tangan ku..ngengegegegee..
lepas siap basoh ape lagi snap skit...hehehe
lepas balik keja abah dah buat permintaan soh masakkan sup belut nih..
sbb tu la korang nampak tangan baju ku itu..
xsempat salin pakaian terus masuk ke dapur..
permintaan mak abah ni xleh nak tolak...
heheheh
nie saya nak buat sop..
 sop belut lah kiranya..
resepi biasa aje lah..
campak2 bahan jadi lah sop belut..
hehehheee...