Isnin, 24 Februari 2014

POPIA KARI


Salam kawan2...
Hari ni sangat rajin menaip ni..
almaklumlah kerja habis awal..

so saya nak kongsi resepi yang saya blaja dari internet lah..senang ja la..
xsusah pon..yang pasti sedap dimakan..
kalo nak senang, men campak pon ok..
sebab masak kalo campak2 je bahan memang sodap..
kalo korang xpercaya, korang try lah..
InsyaALLAH, confirm sedap..
lebih2 lagi bila korang buat dengan penuh 
keikhlasan dan setulus hati..
amin..Jom sama2 kita blaja masak yew..

Resepinya..

Kulit popia
 2 biji Bawang bombay -potong kiub( banyak pon xpe,lagi sedap)
daging ayam di cincang..
2 biji telur...
250 sayur campur (korang boleh beli kat pasaraya)
6 biji ubi kentang-potong kiub (lagi banyak lagi sedap)
serbuk kari (nak pedas taruk lebih skit)
Sosej ( yang ayam or daging la elok )
Garam secukupnya..
Gula
Ajinomoto sikit..
Minyak 

cara membuat :
1. Panaskan minyak,
2. Gaulkan daging ayam yang telah di cincang dengan sedikit garam..
bagi la ada rasa sikit..
3. Masukkan kari yang telah dibancuh dengan air terlebih dahulu..
4. Masukkan ubi kentang, biar masak skit n masukkan sayur campur dan bawang 
Kasi masak skit..
5. Pecahkan telur n gaulkan...
kalau boleh jangan berair k..nanti xranguplah kulit popia tu..
pastu korang masukkan dalam kulit popia tu..
ala macam korang buat popia lah...
senang citer macam korang tengok popia yang saya buat ni,






amacam??ok x??
kiranya macam nie lah..kalau korang nak
decorate patern len pon xpe...semua terpulang pada
kreativiti masing2..

pastu korang goreng lah n angkat..
hidang la...
taraaa..



 yang dah siap di goreng..
masak dengan api kecil ye..
kulit popia ni cepat hangus..




 yang ni plak yang dah siap di potong...erm...
kalau xmasin popia korang buat tu..
cicah je ngan sos cili..
xpayah pk ape dah..

ni pic popia lagi..




nyam3... selamat menjamu selera kawan2..
nak cuba jemputlah ke rumah..
bye.. Salam..










Tiada ulasan:

Catat Ulasan