Rabu, 23 April 2014

LAKSA PENANG (KELANTAN STYLE)


Part laksa ni memang saya suka sangat buat..
yang nie resepi saya sendiri selepas di "renovate" beberapa kali..
Resepi asal kakak ku yang bagi..
and sebelum tu resepi ni di campak2 saja..
pandai2 lah sukat ye..

bagi laksa tu..saya guna laksa kering cap buluh..
nak pakai cap len pon xpe..rendam dlu sebelum rebus..
saya buat macam tu bagi memudahkan laksa kering itu lembut...

bagi kuahnya pulak ..
8 biji Bawang merah-seelok2nya patern bawang merah bombay yang saya panggil..hehehe..

credit to google - warna macam nie lah bawang bombay..jenis besar ni

15-20 biji lada kering-nak pedas lebihkan lah..
Isi ikan - rebus dlu ikan ye..kat kelantan orang panggil ikan selayang...

credit to DARI DAPUR MAKLONG-pinjam pic ye Maklong...

Daun kesum-lau banyak lagi sedap baunya..
4 keping asam keping
2 kuntum Bunga Kantan-Belah 4 setiap 1 kuntum

credit to google - hah, ni lah bunga kantan..bagi yg xkenal ye..hehehe

 Buah nanas -Kalau kecil ambik 1/2,make sure nanas manis ye..Untuk sedapkan kuah
sedikit belacan
sedikit perasa
sedikit garam + gula secukup rasa
Air -agak la banyak mana yg anda nak

Cara membuat :
  1. Asingkan isi ikan dari tulangnya...Blend ngan sedikit air..dan taruk dalam periuk..
  2. Tulang pon blend jugak n guna penapis ye..tapis..jangan xtapis plak..kang makan kuah tulang ikan..heheheh
  3. Lada kering + bawang merah+ buah nanas tu blend ye..campur dalam periuk bersama dengan isi ikan tadi..Masakkan...Air jangan di lupakan
  4. Pastu masukkan daun kesum + bunga kantan + belacan + asam keping...
  5. Biarkan mendidih...
  6. Last, masukkan garam + gula + serbuk perasa..rasalah..


ulam-ulaman pulak : 
Daun salad
timun - hiris halus2 ye..
bawang merah
lada hijau
buah nanas - xda nanas confirm xsedap laksa tu..
Telur - rebus ye..

credit to google : ni la laksa penang tu..

 Psst : Maaf sbb semua pic adalah dari google.. ni disebabkan entry saya ni di buat selepas saya dah buat..saya mmg gemar makan laksa penang kelantan..lebih2 lagi yang saya masak..hehehe..terangkat...mak abah kalo makan mesti akan menambah dan akan suruh saya buat lagi esoknya...sodappp...

try lah..yg penting taruk nenas ye..kalo x taruk nenas pada kuahnya mesti rasa len dengan kuah yang saya buat nie...

* satu lagi kemaafan ye...saya suka masak campak2 so saya agak2 je berapa bahan nak guna tu..tapi InsyaALLAH kalau anda cuba menjadi..amin..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan